TOIMIPAIKAT

Myllylähde

Merkityksellistä elämää maalla

Myllylähde-yhteisö on Sylvia-koti yhdistyksen toimesta vuonna 1989 maatilan ympärille perustettu koti ja työpaikka erityisaikuisille. Sijainti on Hollolassa Hämeenkosken Palomaan kylällä, kahdeksan kilometriä Hämeenkosken kirkonkylältä Asikkalan suuntaan.
Myllylähteellä asuu tällä hetkellä 14 erityistä huolenpitoa ja tukea tarvitsevaa aikuista iältään 19 ─ 56 vuotta. Asumispalvelukäytössä on kolme erikokoista rakennusta, joiden asukasmäärä vaihtelee 3-7 asukkaan välillä. Myllylähde tarjoaa asukkailleen ympärivuorokautista asumispalvelua sekä ohjattua työtoimintaa. Sosiaali- ja terveysalalle kouluttautuneita työntekijöitä on yhdeksän.

Myllylähde-yhteisön toiminta on rakennettu luonnonmukaisesti viljellyn maatilan ympärille. Alue on maalaismaisemassa peltojen ja metsän ympäröimänä. Lähinaapureina on erikokoisia maatiloja ja muuta maaseudun asutusta. Tilalla on lihakarjaa sekä pelto- ja puutarhaviljelyä.

 

Toiminta-ajatus ja arvot

Myllylähde-yhteisön keskeisinä arvoina ovat kristilliset periaatteet ja ammatillinen aikuissosiaalipedagoginen asennoituminen. Toiminta-ajatus perustuu sosiaalipedagogiikkaan ja yhteisöllisyyteen.

Perustana toimivat yksilön tasa-arvoinen kohtaaminen, itsemääräämisoikeus, osallisuus ja osallistaminen sekä toisen ihmisen kunnioittaminen omine erityispiirteineen. Pyrkimyksenä on saavuttaa toimiva, luottamuksellinen ja turvallinen yhteisö. Toimintaperiaatteena on järjestää ammatillinen hoito- ja ohjaus yksilön avuntarpeen mukaan. Toimintaperiaatteisiin kuuluvat myös laadun varmistus ja kehittäminen.

MYLLYLÄHDE

ASUMISPALVELUT - KOTI YHTEISÖSSÄ

Myllylähteellä asuu tällä hetkellä 14 erityistä huolenpitoa ja tukea tarvitsevaa aikuista iältään 19 ─ 56 vuotta. Asuinrakennuksia on kolme, joiden asukasmäärä vaihtelee 3-7 asujan välillä. Jokaisella asukkaalla on oma henkilökohtainen huone tai huoneisto, jonka hän voi sisustaa halutessaan itse. WC/kylpyhuone on oma tai jaettu toisen asukkaan kanssa. Lisäksi jokaisessa talossa on yhteiset sosiaaliset, ruokailu- ja kodinhoidolliset tilat sekä mahdollisuus saunan käyttöön. Ruokailut on järjestetty yhteisruokailuina asuintalokohtaisesti. Ruoka pyritään valmistamaan oman pellon luomutuotteista. Asumispalvelu sisältää ympärivuorokautisen hoidon ja ohjauksen.

MYLLYLÄHDE

TYÖTOIMINTA

Työtoiminta – mahdollisuus kehittyä yksilönä

Myllylähteen biodynaaminen luomutila luo puitteet merkitykselliseen ekologiseen työhön. Myllylähde-yhteisössä asukkaat ja henkilökunta työskentelevät yhdessä maatilalla ja työpajoissa. Työtoiminta on järjestetty maanantaista perjantaihin aamu ja iltapäivisin. Yhteisöllisyyden rakentamiseen pyritään kohtaamalla toinen tasavertaisena ihmisenä yksilön ainutlaatuisuutta kunnioittaen. Sosiaalinen elämä ja työ pyritään järjestämään niin, että jokaisella on mahdollisuus kehittyä yksilönä ja osallistua yhteisön tuottamiin työtehtäviin omalla osaamisellaan.

Kutomo

Kutomo muodostaa tärkeän taiteellisen työtoiminnan työpajan, jonne asukkaat lähtevät ylpeänä aamuisin töihin. Kutomolla kudotaan, huovutetaan, maalataan silkkiä. Tuotteet ovat laadukkaita ja kauniita. Kutomo elää vuodenkiertoa ja Myllylähteen tapahtumia tukien. Kauniit yksilölliset kortit merkkipäiviä juhlistamaan ja lahjatuotteet paketteihin käärittäväksi saapuvat aina ajallaan saajaansa ilahduttamaan. Syksyisin kutomolla avustetaan puutarhan tuotteiden jalostuksessa ja pakkauksessa. Yrttipaja kuivattaa talon tarpeisiin teetä ja talvea varten vaikkapa omenia.

Ulkotyöryhmä

Ulkotyöryhmän työtoiminta vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Luomutilalla keväisin luonnollisesti valmistaudutaan tulevaan kasvukauteen ja puutarhassa ja pellolla riittää tehtäviä. Kylvetään siemeniä, istutetaan taimia, valmistellaan mansikkamaata kesän satoa varten. Syksyn tehtävänä on kesän kypsyttämän sadon korjuu ja nosto. Kun sato on korjattu, pakataan tuotteita myyntiin ja jatkojalostetaan niitä. Syksyisin on aikaa kiinteistön- ja metsänhoitotöille. Ulkotyöryhmä huolehtii laajan pihapiirimme kunnossapidosta. Nurmikonleikkuu kesäisin ja talvisin lumityöt työllistävät ahkeria ulkotyöryhmäläisiämme. Ulkotyöryhmän vastuulle kuuluu myös päivittäin aamuin illoin pihatossa asustavien sonnien hoito.

Kodinhoidolliset työt

Asuintalot Saarni, Tammi ja Elovainio ovat Myllylähteeläisten koti, joten myös arjen askareet siivouksineen ja pyykinpesuineen kuuluvat työtoiminnan piiriin. Rutiinit kuuluvat elämäämme, niinpä torstaisin on siivouspäivä. Jokainen asukas kykyjensä mukaan siivoaa ohjaajan avustuksella oman huoneensa ja yhteisiä tiloja. Pyykkiä pestään ja silitetään lähes päivittäin. Keittiössä riittää puuhaa pitkin päivää ja se takaa vastuualueita kaikille talon asukkaille. Joku tykkää tiskata, toisen himo on roskien vienti, kolmas kattaa pöytää ja neljäs tekee mielellään leikkelelautaset aamua varten valmiiksi. Kaikki voivat tehdä oman osuutensa ja siten kokea olevansa hyödyllisiä ja avuksi toisille.

Leipomoryhmä

Leipomoryhmän pääasiallinen tuote on hiivattomaan juuritaikinaan leivottu ruisvuokaleipä. Maanantai aamupäivisin leivotaan ruisleipää talouskeittiön tiloissa. Jauhoina pyritään käyttämään omalla pellolla kasvanutta luomuruista. Leipä syödään omissa asuintaloissa aterioiden yhteydessä. Juhlien yhteydessä myös juhlavieraat saattavat päästä maistamaan tätä herkkua. Juhlien valmisteluiden yhteydessä leipomoryhmä leipoo juhlien teemaan liittyviä tuotteita. Lisäksi taloissa paistetaan lämpimäisiä sämpylöistä erilaisiin piiraisiin ja pipareihin lähes päivittäin. Ohjaajan avustuksella ryhmäläiset työskentelevät omien taitojensa mukaisissa tehtävissä ja uusia taitoja opitaan ajan kuluessa.

Keittiötyöryhmä

Asukkaat osallistuvat lounaan valmistukseen ohjaajan avustuksella. Ruuan valmistukseen käytetään pääosin oman pellon luomutuotteita. Lounas valmistetaan koko Myllylähteelle ja jaetaan taloihin. Kaikissa kolmessa talossa taloyhteisöt ruokailevat yhteisen pöydän äärellä. Ruokailuissa pyritään yhteiseen rauhalliseen ruokailuhetkeen, jonka aikana kaikki voivat keskustella ja tuoda omia mielipiteitään esiin.

MYLLYLÄHDE

TILAMYYNTI

Biodynaamista luomua


Myllylähteen yhteisö sijaitsee kauniin maaseudun rauhassa. Koska isojen teiden liikenne on kaukana ja pelloilla on jo pitkä historia luonnonmukaisen viljelyn pohjana, ovat puitteet suotuisat hyvälaatuisille ja myrkyttömille viljelyksille. Tällä hetkellä tilalla kasvaa lihakarjaa. Haaveissa on vielä saada traktorin hevosvoimien rinnalle oma työhevonen, jonka kanssa maatilan töitä voidaan harjoittaa vieläkin ekologisemmin ja perinteistä hevosmiestaitoa vaalien. Myllylähteellä työskennellään muiden töiden lisäksi raittiissa ilmassa pelto- ja navettatöitä tehden. Jokaiselle löytyy omiin kykyihin sopiva tehtävä. Koko tuotantoprosessi tulee asukkaalle osaksi elämää ja arkea, kun keväällä viljelty siemen nostetaan satokaudella oman pöydän antimiksi. Puutarha tuottaa mansikkaa, juureksia, vihanneksia ja yrttejä sesongista riippuen. Peltoala on n. 25 ha ja pelloilla viljellään perunaa ja viljaa. Lisäksi tilalla hoidetaan ja kasvatetaan lihakarjaa. Pääasiassa tila tuottaa perunaa, viljaa, mansikoita ja lihaa, joita myös ulkopuoliset saavat ostaa suoraan tilalta. Maatilalla viljellään biodynaamisesti kasvatettuja luomutuotteita. Tuotteillamme on oikeaoppisesta biodynaamisesta viljelystä viestivä Demeter-tunnus, jonka saamiseksi elintarvikkeen on Suomessa täytettävä myös luomulaadun kriteerit.
MYLLYLÄHDE

Kulttuuri ja taide

Arjen keskiössä


Kulttuuri ja taide ovat keskeisessä asemassa Myllylähteen toiminnassa. Musiikki, maalaus, draama ja eurytmia kuuluvat säännöllisesti järjestettyihin aktiviteetteihin. Käymme Sinfonia Lahden torstai-konserteissa ja toivomusten ja mahdollisuuksien mukaan teatterissa, taidenäyttelyissä ja elokuvissa. Lisäksi vierailemme erilaisissa yleisötapahtumissa. Meidät voit nähdä vaikkapa torilla myymässä luomutuotteitamme. Myllylähteellä juhlitaan paljon, aina on syytä kokoontua yhteen hienon ohjelman ja herkullisten tarjoilujen ääreen. Syntymäpäivien ja muiden juhlien lisäksi Myllylähteellä vietetään ns. vuodenaikajuhlia: karnevaaleja, pääsiäistä, juhannusta, Mikaelin päivää ja joulua. Juhliin valmistellaan ohjelmaa asukkaiden ja ohjaajien yhteistyönä, mikä lisää tasa-arvoa ja yhteisöllisyyttä. Juhlien valmisteluun osallistuu koko yhteisö eri työpajoissa jo viikkoja etukäteen ja tasa-arvo ja yhteisöllisyys muodostuu tunteesta, että jokainen tietää tehneensä jotain juhlien onnistumisen eteen. Näytelmät valmistellaan niin, että kaikki halukkaat saavat osallistua. Vuodenaikojen juhlinnan yhteydessä maalataan yhteismaalauksia, joissa valmistuu kerrotun tarinan pohjalta ryhmänä maalattu taideteos. Myllylähteellä tehdään tiivistä yhteistyötä asukkaiden vanhempien ja läheisten kanssa. Niinpä juhliin ja talkoisiin osallistuvat kyläläisten vanhemmat ja läheiset sekä naapurit, sekä muut vuosien saatossa Myllylähteen ystäviksi muodostuneet henkilöt.
MYLLYLÄHDE

Harrastetoiminta

Onnistumisen kokemuksia kaikille


Myllylähde-yhteisön asukkailla on mahdollisuus osallistua erilaisiin harrastus- ja vapaa-ajan aktiviteetteihin. Myllylähteellä on mahdollista osallistua teatteritoimintaan, musiikkitunnille (esim. yksinlaulu, kantele, piano, rummut) sekä kuorotoimintaan. Lisäksi jokaiselle asukkaalle laaditaan oma yksilöllinen harrastusohjelma omien tarpeiden mukaan. Asukkaat harrastavat mm. keilausta, koripalloa, viittomakieltä, joogaa, ratsastusta, uintia ja luovaa tanssia. Myllylähde-yhteisössä toimii säännöllisesti tiistaisin taidepaja. Taidepajassa maalataan sekä käytetään eri materiaaleja kuten puu, savi, paperi ja villa. Talvisin jäädytetään luistelukenttä ja tehdään hiihtolatu läheiselle pellolle asukkaiden ja Myllylähteellä asuvien lasten iloksi. Asukkaille on järjestetty mahdollisuus terapeuttiseen maalaukseen sekä keramiikkapajaan. Hieroja käy Myllylähteellä kerran viikossa, jalkahoitaja kerran kuussa. Erilaiset terapiat kuten esim. fysioterapia ja musiikkiterapia järjestetään lääkärin lähetteellä.
MYLLYLÄHDE

Maailmanvaihto

Kansainvälinen tuulahdus


Myllylähde- yhteisö on maailmanlaajuisen Camphill - liikkeen jäsen. Myllylähde tarjoaa ulkomaalaisille nuorille vapaaehtoisille mahdollisuuden tulla asumaan ja työskentelemään Suomessa. Nuorilla on työn ja ylläpidon lisäksi mahdollisuus opiskella Suomen kieltä ja osallistua heille räätälöityihin seminaareihin. Nuoret vapaaehtoiset tuovat tullessaan raikkaan kansainvälisen tuulahduksen. Usein heistä tulee asukkaiden, työntekijöiden ja Suomen ystäviä loppuelämäksi. Myllylähteellä on yleensä kaksi vapaaehtoisnuorta vuodessa. Viimeisin kotiinsa palaaja vei Suomenlipun Hondurasiin ja toivotti meidät tervetulleeksi vastavierailulle. Kaikki vapaaehtoisnuoret eivät ole halunneetkaan palata kotiinsa vaan Myllylähteen vapaaehtoisista muutamalla on ollut mahdollisuus jäädä vapaaehtoisvuoden jälkeen Myllylähteelle töihin. Joku on viihtynyt pienen hetken elämästään yhteisössä ja joku jäänyt kauemmaksi aikaa. Nykyisin yhteisöä rikastuttavat Kolumbialainen ja Armenialainen tuulahdus.
SYLVIA-KOTI YHDISTYS

YHTEYSTIEDOT

Tarkemmat yhteystiedot löydät Yhteystiedot-sivulta

Sylvia-koti

Kyläkatu 140
15700
Lahti

044 7722 804

Koulu

Kyläkatu 140
15700
Lahti

044 7722 803

Myllylähde

Aholantie 133
16800
Hollola

044 7722 841

Tapola

Raikkolantie 40
16350
Orimattila

044 7722 824

Rautakannas-koti

Mäntsäläntie 34
15610
Lahti

044 772 2851