Myllylähteen biodynaaminen luomutila luo puitteet merkitykselliseen ekologiseen työhön. Myllylähde-yhteisössä asukkaat ja henkilökunta työskentelevät yhdessä maatilalla ja työpajoissa. Työtoiminta on järjestetty maanantaista perjantaihin aamu ja iltapäivisin.

Yhteisöllisyyden rakentamiseen pyritään kohtaamalla toinen tasavertaisena ihmisenä yksilön ainutlaatuisuutta kunnioittaen. Sosiaalinen elämä ja työ pyritään järjestämään niin, että jokaisella on mahdollisuus kehittyä yksilönä ja osallistua yhteisön tuottamiin työtehtäviin omalla osaamisellaan.

 

Kutomo

Kutomo muodostaa tärkeän taiteellisen työtoiminnan työpajan, jonne asukkaat lähtevät ylpeänä aamuisin töihin. Kutomolla kudotaan, huovutetaan, maalataan silkkiä. Tuotteet ovat laadukkaita ja kauniita. Kutomo elää vuodenkiertoa ja Myllylähteen tapahtumia tukien. Kauniit yksilölliset kortit merkkipäiviä juhlistamaan ja lahjatuotteet paketteihin käärittäväksi saapuvat aina ajallaan saajaansa ilahduttamaan.

Syksyisin kutomolla avustetaan puutarhan tuotteiden jalostuksessa ja pakkauksessa. Yrttipaja kuivattaa talon tarpeisiin teetä ja talvea varten vaikkapa omenia.

 

Ulkotyöryhmä

Ulkotyöryhmän työtoiminta vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Luomutilalla keväisin luonnollisesti valmistaudutaan tulevaan kasvukauteen ja puutarhassa ja pellolla riittää tehtäviä. Kylvetään siemeniä, istutetaan taimia, valmistellaan mansikkamaata kesän satoa varten. Syksyn tehtävänä on kesän kypsyttämän sadon korjuu ja nosto. Kun sato on korjattu, pakataan tuotteita myyntiin ja jatkojalostetaan niitä. Syksyisin on aikaa kiinteistön- ja metsänhoitotöille.

Ulkotyöryhmä huolehtii laajan pihapiirimme kunnossapidosta. Nurmikonleikkuu kesäisin ja talvisin lumityöt työllistävät ahkeria ulkotyöryhmäläisiämme. Ulkotyöryhmän vastuulle kuuluu myös päivittäin aamuin illoin pihatossa asustavien sonnien hoito.

 

Kodinhoidolliset työt

Asuintalot Saarni, Tammi ja Elovainio ovat Myllylähteeläisten koti, joten myös arjen askareet siivouksineen ja pyykinpesuineen kuuluvat työtoiminnan piiriin. Rutiinit kuuluvat elämäämme, niinpä torstaisin on siivouspäivä. Jokainen asukas kykyjensä mukaan siivoaa ohjaajan avustuksella oman huoneensa ja yhteisiä tiloja. Pyykkiä pestään ja silitetään lähes päivittäin.

Keittiössä riittää puuhaa pitkin päivää ja se takaa vastuualueita kaikille talon asukkaille. Joku tykkää tiskata, toisen himo on roskien vienti, kolmas kattaa pöytää ja neljäs tekee mielellään leikkelelautaset aamua varten valmiiksi. Kaikki voivat tehdä oman osuutensa ja siten kokea olevansa hyödyllisiä ja avuksi toisille.

 

Leipomoryhmä

Leipomoryhmän pääasiallinen tuote on hiivattomaan juuritaikinaan leivottu ruisvuokaleipä. Maanantai aamupäivisin leivotaan ruisleipää talouskeittiön tiloissa. Jauhoina pyritään käyttämään omalla pellolla kasvanutta luomuruista. Leipä syödään omissa asuintaloissa aterioiden yhteydessä. Juhlien yhteydessä myös juhlavieraat saattavat päästä maistamaan tätä herkkua.

Juhlien valmisteluiden yhteydessä leipomoryhmä leipoo juhlien teemaan liittyviä tuotteita. Lisäksi taloissa paistetaan lämpimäisiä sämpylöistä erilaisiin piiraisiin ja pipareihin lähes päivittäin. Ohjaajan avustuksella ryhmäläiset työskentelevät omien taitojensa mukaisissa tehtävissä ja uusia taitoja opitaan ajan kuluessa.

 

Keittiötyöryhmä

Asukkaat osallistuvat lounaan valmistukseen ohjaajan avustuksella. Ruuan valmistukseen käytetään pääosin oman pellon luomutuotteita. Lounas valmistetaan koko Myllylähteelle ja jaetaan taloihin. Kaikissa kolmessa talossa taloyhteisöt ruokailevat yhteisen pöydän äärellä. Ruokailuissa pyritään yhteiseen rauhalliseen ruokailuhetkeen, jonka aikana kaikki voivat keskustella ja tuoda omia mielipiteitään esiin.


Sylvia-koti

Kyläkatu 140
15700
Lahti

044 7722 804

Koulu

Kyläkatu 140
15700
Lahti

044 7722 803

Myllylähde

Aholantie 133
16800
Hollola

044 7722 841

Tapola

Raikkolantie 40
16350
Orimattila

044 7722 824

Kaupunkikylä

Kyläkatu 140
15700
Lahti

044 7722 848

Rautakannas-koti

Kyläkatu 140
15700
Lahti

044 772 2851