Sylvia-koti yhdistys
toimipaikat

KAUPUNKIKYLÄ

Yksilöllistä elämää yhteisössä

Kaupunkikylän toiminnan perustana on sosiaalisten kohtaamispaikkojen ja kohtaamisten järjestäminen erilaisten ihmisten välillä. Toiminnan keskiössä on aina yksilö oman elämänsä asiantuntijana, ja häntä on tukemassa elämän polulla joukko erilaisia ihmisiä.

Kaupunkikylä on aktiivisesti toiminut Lahden alueella vuodesta 2006. Olemme verkostoituneet hyvin paikallisiin toimijoihin työn ja kulttuurin alueilla. Kaupunkikylän asukkaat harrastavat jalkapalloa, keilausta ja judoa paikallisten seurojen toiminnassa. Lisäksi Kaupunkikylän oma toiminta sisältää viikoittain taideopetusta, musiikkia ja draamaprojekteja. Kaupunkikylän asukkaat käyvät lisäksi klassisen ja kevyen musiikin konserteissa, jääkiekko- ja jalkapallopeleissä, nuokulla ja diskoissa.

Kaupunkikylän työelämässä on vahvat ekologiset arvot, jotka tulevat esille kiinteistö-, keittiö- ja käsityötiimien käyttämissä luonnonmukaisissa raaka-aineissa ja työprosesseissa. Kaupunkikylän kahvila on saanut Lahden kaupungin ympäristöteko ja vuoden kulttuuriteko palkinnot.

Kaupunkikylän ryhmäkodit ja asunnot sijaitsevat kauniissa puutarhamaisemassa Renkomäessä ja Launeen pientaloalueella. Lisäksi tuetun asumisen asuntoja on keskustassa.

kaupunkikylä

ASUMISPALVELUT

Yksilönä, mutta ei yksin

Kaupunkikylällä on Renkomäessä, Etelä-Lahdessa, kolme pienryhmätaloa kauniilla puutarhatontilla, Sylvia-kodin koulun naapurissa. Taloissa on asukkaille omat huoneet ja yhteiset tilat. Yhdessä talossa asuu korkeintaa viisi henkilöä.

Taloilla on yhteinen puilla lämmitettävä sauna ja pesula pihapiirissä. Linja-autopysäkille on pieni kävelymatka. Polkupyörällä ajaa Lahden keskustaan 20 minuutissa. Pienen kävelymatkan päässä on myös kirjasto ja useita kauppoja.

Launeella sijaitseva pienkerrostalossa on mahdollista kokeilla itsenäisempää elämää. Talossa on alakerrassa kaksi asuntoa, jotka voidaan yhdistää ryhmäkodiksi, tai niistä voi tehdä soluasuntoja tarpeen mukaan.

Yläkerran asunnot voidaan vuokrata itsenäiseen asumiseen, tai henkilöille, jotka haluavat vuokralaisuuden lisäksi kantaa sosiaalista vastuuta ja tukea talossa asuvia henkilöitä arjessa.

Asumisratkaisuja kehitetään Kaupunkikylässä jatkuvasti yksilöllisemmiksi asukkaan tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan. Henkilön kanssa keskustellen löytämään parhaiten hänelle sopiva elämisen muoto niin, että se tukee hänen yksilöllistä kehitystään, voimaantumistaan ja itsenäistä selviytymistään arjen askareista. Tässä prosessissa kuitenkin otetaan huomioon asukkaan tilanne suhteessa yhteisöön ja sosiaalisuuteen. Ihminen tarvitsee myös osallisuuden kokemuksia, jottei hän syrjäydy yksinäisyyteen.


PIENRYHMÄTALOT

Punakide, Sinilatva ja Vihernoro
Kyläkatu 140
15700 Lahti

Mäntsäläntien pienryhmätalo
Mäntsäläntie 42
15610 Lahti

kaupunkikylä

työtoiminta

Kaupunkikylä pyrkii järjestämään monipuolista työtoimintaa erityistä tukea tarvitseville
henkilöille kunkin kykyjensä mukaan. Työllä on suuri merkitys ihmisen identiteetille ja se antaa
elämälle merkitystä. Työn tulos ei ole koskaan suunnattu itselle, vaan sen hedelmistä saa
nauttia toinen ihminen. Siksi työn merkitys on myös sosiaalinen. Kaupunkikylässä työtoiminta
muodostuu logistiikkapajasta, kylätalkkareista, pesulapalveluista, leipomotyöstä, lounaskahvilan

kaupunkikylä

kylätalkkarit

Kaupunkikylän talkkarit tekevät ja myyvät koivuklapeja Kaupunkikylän pellon laidalla Lahden Hennalassa. Talvipakkasella kirveet paukkaavat ja moottorisaha soi. Kesän jälkeen klapeja kuskataan ympäri Lahtea ja lähikuntia lämmittämään ihmisten saunoja ja koteja, mutta puita myydään myös paikan päältä Kaupunkilylän pellon laidalta.

Talkkareiden vastuulla ovat puutöiden ohella myös monet juoksevat Kaupunkikylän toimet, kuten puutarhojen ja yhteisöpellon työt, sekä kiinteistöjen ja pihojen kunnossapito. Talkkarit hoitavat myös mehiläisiä ja niiden pesiä, sekä hoitavat Kaupunkikylän kuljetukset ja tarvikehankinnat. Talkkarien työt ovat Kaupunkikylän pajoista fyysisimpiä, ja pääosa työskentelystä tapahtuu ulkona raittiissa ilmassa.


Reipas ryhmä kuljettaa myös tarvittaessa puut kotiin asti.

Yhteystiedot ostajille
Niklas Roos 044 7722 866
talkkarit@kaupunkikyla.fi

kaupunkikylä

luomukahvila meamanna

Leipomo-Kahvila MeaManna on Lahden ainoa vain luomuraaka-aineita käyttävä lounaskahvila Lahdessa. MeaMannassa työskentelee kymmenen erityistä tukea tarvitsevaa aikuista yhdessä kolmen työvalmentajan kanssa.

MeaMannan leipomo leipoo sämpylöitä, leipää, kakkuja ja muita leivonnaisia kahvilan tarpeisiin.
Leipomossa tehdään myös mysliä ja muita elintarvikkeita. Olemme erikoistuneet etenkin raaka-kakkuihin.

Leipomon tuotteet ovat tilattavissa arkisin klo 9-15 välillä numerosta 044 77 22 855 (myös sähköpostitse meamanna@kaupunkikyla.fi)
MeaMannan kahvila tarjoaa hyvän ilmapiirin lisäksi luomuraaka-aineista valmistettuja lämpimiä lounaita, keittoja ja salaatteja.

MeaMannasta saa tietenkin myös erikoiskahveja, erilaisia teetä, täytettyjä sämpylöitä, ja kaikkia leipomotuotteita. Tiettyinä lauantaipäivinä on tarjolla luomupizzaa. MeaMannassa tarjoillaan myös luomubrunssia kerran kuussa.

Kahvilan tiloja vuokrataan myös iltakäyttöön.

MeaMannan tarjonnassa otetaan huomioon paikallisuus ja luonnon kiertokulku. Lounaspöydän antimissa painotetaan vuoden ajan mukaisia vihanneksia ja ekologisuuutta. Kestävän kehityksen huomioiminen tuo mielekkyyttä myös työn kehittämiseen. Kotimaisuus ja puhtaat raaka-aineet ovat tärkeä osa jokapäiväisen ruuan valmistusta. Lähes vegaaninen ruoka tukee myös osaltaan ilmastonmuutoksen torjuntaa.

MeaMannan työntekijöistä suurin osa on erityistä tukea tarvitsevia henkilöitä. Heidän kohdallaan työtehtävät pyritään järjestämään heidän kykyjään vastaaviksi. Heillä on myös mahdollisuus oppia kahvilan ja leipomon työprosesseja ja ymmärtää niiden linkittyminen kahvilan kokonaisuuteen. Näin henkilö oppii ymmärtämään oman työnsä merkityksen ja arvostamaan sitä.

MeaMannan pieni artesaanileipomo leipoo päivittäin leivät, pullat, kakut ja täysin vegaaniset raakaleivonnaiset asiakkaille ja MeaMannan lounaspöytään. Leipomosta voi tilata myös leivonnaiset omiin juhliin.

Leipomo tarjoaa myös työpaikan neljälle erityistä tukea tarvitsevalle henkilölle. Heillä on mahdollista oppia ja hoitaa mahdollisimman itsenäisesti pienen leipomon työprosesseja, kuten leivän valmistus, sämpylöiden valmistus, kakkujen leipomisprosessit ja tietysti avustavat työtoimet kuten tiskin hoito ja siivoustyö.

Lahden kulttuuriyhdistys valitsi MeaMannan toiminnan vuoden 2010 kulttuuriteoksi. MeaManna sai Lahden ympäristölautakunnan palkinnon 2016.

Leipomo-Kahvila MeaManna

Hollolankatu 1, Lahti

avoinna 
ma-to klo 9.00-15.00
pe klo 9.00-17.00

lauantaisin klo 10-16.00

MeaMannan lounaslista ja ajankohtaiset tapahtumat blogissamme

MeaManna Facebookissa

kaupunkikylä

leipomo

MeaMannan pieni artesaanileipomo leipoo päivittäin leivät, pullat, kakut ja täysin vegaaniset raakaleivonnaiset asiakkaille ja MeaMannan lounaspöytään. Leipomosta voi tilata myös leivonnaiset omiin juhliin.

Leipomo tarjoaa myös työpaikan neljälle erityistä tukea tarvitsevalle henkilölle. Heillä on mahdollista oppia ja hoitaa mahdollisimman itsenäisesti pienen leipomon työprosesseja, kuten leivän valmistus, sämpylöiden valmistus, kakkujen leeipomosprosessit ja tietysti avustavat työtoimet kuten tiskin hoito ja siivoustyö.

Lahden kulttuuriyhdistys valitsi MeaMannan toiminnan vuoden 2010 kulttuuriteoksi. MeaManna sai Lahden ympäristölautakunnan palkinnon 2016.

Leipomo-Kahvila MeaManna

Hollolankatu 1, Lahti

avoinna 
ma-to klo 9.00-15.00
pe klo 9.00-17.00

lauantaisin klo 10-16.00

kaupunkikylä

työosuuskunta

Kaupunkikylä Co Työ Up! -osuuskunta on jäsenten oma yritys, joka tarjoaa asiakkaille monenlaista osaamista. Toimimme pääasiassa Lahdessa ja lähiympäristössä, mutta erityisesti digitaalisia palveluita voimme tarjota laajemmin. Toimistomme on Kaupunkikylän hanketilassa osoitteessa Hollolankatu 1, Lahti.

Osuuskunnan kautta saat apua remontti- ja siivoustöihin sekä muuttoihin. Tarjoamme myös apua kiinteistön kunnossapitotehtäviin, kuten kesämökin kausityöt tai kotipihan suunnittelu- ja hoitotyöt. Työ on yksityishenkilöille kotitalousvähennyskelpoista. Tarjoamme myös tietotekniikkapalveluita, käännöstöitä sekä tulkkausta. Voit myös tiedustella etnisen keittiön catering -palveluita (esim. turkkilainen ja kiinalainen ruoka) tai mittatilaus- ja korjausompelutöitä.

Toimintojen yhdistäminen mahdollistaa varsin laajojenkin kokonaisuuksien hoitamisen, kuten kiinteistöjen tyhjennysmuutot, siivoukset ja remontoinnit. Autamme organisaatioiden some-viestinnän suunnittelussa ja alustojen toteutuksessa sekä yrityksen ilmastovastuullisuusstrategian suunnittelussa.

Arvojamme ovat yhteisöllisyys ja avoimuus. Pyrimme myös kaikissa toimissamme ympäristöystävällisyyteen, mm. siivouspesuaineemme ovat ekologisia. Osuuskunnan palkkaus on vähintään alan työehtosopimuksen mukainen.

 

Yhteystiedot

044 7722 848 tai 044 703 6228
tyo.osuuskunta@kaupunkikyla.fi
facebook.com/kaupunkikylantyoosuuskunta

kaupunkikylä

hanke 2025

KAUPUNKIKYLÄ 2025 – Uusia mahdollisuuksia maahanmuuttajien työllistymiseen
Hanke on tarkoitettu yli 18-vuotiaille maahanmuuttajataustaisille työttömille tai työttömyysuhan alla oleville maahanmuuttajataustaisille henkilöille.

Hankkeen tavoitteena on:
- Tuottaa yhteisöllistä toimintaa, jossa kohtaaminen ja yhdessä tekeminen ovat pääroolissa. Tämän kautta yksilön kyvyt nousevat esiin ja voimavarat lisääntyvät.
- Löytää uusia keinoja, joilla henkilö voi työllistyä tai työllistää itsensä.

Hankkeessa luodaan verkostoja, jotka vähentävät syrjäytymistä ja lisäävät osallisuutta.
Toiminnan kautta oman osaamisen tunnistaminen lisääntyy ja työelämävalmiudet kehittyvät.

Työkaluina hankkeessa on yhteisötoimintaa max. 22 tuntia/vko ja työharjoittelujaksoja työpajoissa. Lisäksi osallistujille on yksilöllistä ohjausta.

Kaupunkikylä 2025- hanke on toiminut Lahdessa Hollolankadulla keväästä 2017 asti. Hankkeen työotteena on Kaupunkikylän arvojen mukainen osallistava ja voimaannuttava asenne. Maahanmuuttajataustaisilla henkilöillä on mahdollisuus osallistua suomen kielen opetukseen ja muuhun hankkeen järjestämään toimintaa. Heillä on mahdollista saada henkilökohtaista ohjausta oman elämänsä askelmissa eteenpäin.

Hankkeeen toiminnasta on syntynyt ompelimo, jossa ompelutaitoiset henkilöt voivat harjoitella asiakaspalvelua suomen kielellä ja parantaa ompelutaitojaan sekä vuorovaikutustaitojaan muiden työntekijöiden kanssa.

Mandala kauppa
Kaupunkikylän perustamassa kaupassa myydään sekä MeaMannan luomutuotteita että ompelimon valmistamia käsitöitä. Mandalassa voi työskennellä sekä Kaupunkikylän työtoiminnassa olevat henkilöt, että hankkeen maahanmuuttajataustaiset työkokelijat. Mandala tarjoaa eettisesti kestävää paikallisesti valmistettuja tuotteita asiakkaillle.

Vuonna 2019 avautuvasta Mandala nettikaupasta saa mm. Mandalassa valmistettuja käsitöitä sekä muita Sylviakotiyhdistyksen jäsentoimijoiden tuotteita.

Hankkeen rahoittaa ESR ja Lahden Kaupunki.
Hankkeen kesto 1.2.2017-31.10.2019


Lisätietoja:
Eveliina Aaltonen

Projektipäällikkö

044 7722 848

eveliina.aaltonen@kaupunkikyla.fi

Anita Fagerholm

Projektikoordinaattori

044 7036 228
anita.fagerholm@kaupunkikyla.fi

kaupunkikylä

mandala

Kaupunkikylän 2025 -hankkeen vaikutuksesta osoitteessa Hollolankatu 1 sijaitsee myös Mandala kauppa. Kaupassa työskentelee sekä Kaupunkikylän omaa väkeä, että hankkeen myötä mukaan tulleita ulkomaalaistaustaisia henkilöitä.

Vuoden 2017 loppupuolella perustetusta liikkeestä löytyy Mandalan ompelimon käsityönaisten valmistamina muun muassa vaatteita, hattuja, koruja, mattoja, asusteita, laukkuja, koreja ja oviverhoja. Ompelimon tuotteet elävät sesonkien ja inspiraation mukaan. Kaikki käytetyt materiaalit ovat mahdollisimman eettisesti valmistettuja, luonnon materiaaleja ja joskus myös kierrätettyjä.

Mandala kaupasta löytyy myös vallikoima luontaiskosmetiikkaa, pellavapyyhkeitä, ekologisia pesuaineita kodin tarpeisiin. Luomuherkut, kuten suklaa ja MeaMannan näkkärit ja leivät löytyvät myös valikoimista. Satokaudella Mandalassa järjestetään tuoretoreja, jolloin tarjolla on lähituottajilen kauden luomukasviksia ja muita elintarvikkeita. Lauseeseen laadukasta ja läheltä yhdessä tehden kiteytyy Mandala kaupan perusajatus.

 

Mandalan aukioloajat

ti-pe 10-17

ma sopimuksen mukaan

la ja su suljettu

kaupunkikylä

ompelimo

Vuoden 2017 loppupuolella perustetusta ompelimo Mandalassa voi korjauttaa vaatteita
ja tilata ompelutöitä. Ompelimon käsityönaiset valmistamat muun muassa vaatteita, hattuja,
koruja, mattoja, asusteita, laukkuja, koreja ja oviverhoja. Ompelimon tuotteet elävät sesonkien
ja inspiraation mukaan. Kaikki käytetyt materiaalit ovat mahdollisimman eettisesti valmistettuja,

SYLVIA-KOTI YHDISTYS

YHTEYSTIEDOT

Tarkemmat yhteystiedot löydät Yhteystiedot-sivulta

Sylvia-koti

Kyläkatu 140
15700
Lahti

044 7722 804

Koulu

Kyläkatu 140
15700
Lahti

044 7722 803

Myllylähde

Aholantie 133
16800
Hollola

044 7722 841

Tapola

Raikkolantie 40
16350
Orimattila

044 7722 824

Kaupunkikylä

Kyläkatu 140
15700
Lahti

044 7722 848

Rautakannas-koti

Mäntsäläntie 34
15610
Lahti

044 772 2851