KAUPUNKIKYLÄ

Yksilöllistä elämää yhteisössä


Kaupunkikylän toiminnan perustana on sosiaalisten kohtaamispaikkojen ja kohtaamisten järjestäminen erilaisten ihmisten välillä. Toiminnan keskiössä on aina yksilö oman elämänsä asiantuntijana, ja häntä on tukemassa elämän polulla joukko erilaisia ihmisiä.
 

Kaupunkikylä on aktiivisesti toiminut Lahden alueella vuodesta 2006. Olemme verkostoituneet hyvin paikallisiin toimijoihin työn ja kulttuurin alueilla. Kaupunkikylän asukkaat harrastavat jalkapalloa, keilausta ja judoa paikallisten seurojen toiminnassa. Lisäksi Kaupunkikylän oma toiminta sisältää viikoittain taideopetusta, musiikkia ja draamaprojekteja. Kaupunkikylän asukkaat käyvät lisäksi klassisen ja kevyen musiikin konserteissa, jääkiekko- ja jalkapallopeleissä, nuokulla ja diskoissa.
 

Kaupunkikylän työelämässä on vahvat ekologiset arvot, jotka tulevat esille kiinteistö-, keittiö- kahvila- ja käsityötiimien käyttämissä luonnonmukaisissa raaka-aineissa ja työprosesseissa. Kaupunkikylän kahvila on saanut Lahden kaupungin ympäristöteko, vuoden kulttuuriteko ja vammaisneuvoston palkinnot.
 

Kaupunkikylän ryhmäkodit ja asunnot sijaitsevat kauniissa puutarhamaisemassa Renkomäessä ja Launeen pientaloalueella. Lisäksi tuetun asumisen asuntoja on keskustassa.
 

Kaupunkikylän palveluja ovat kehitysvammaisille suunnattu tehostettu palveluasuminen, tukiasuminen, työtoiminta ja päivätoiminta.


ASUMISPALVELUT

Yksilönä, mutta ei yksin


Kaupunkikylällä on Renkomäessä, Etelä-Lahdessa, kolme pienryhmätaloa kauniilla puutarhatontilla, Sylvia-kodin koulun naapurissa. Taloissa on asukkaille omat huoneet ja yhteiset tilat. Yhdessä talossa asuu noin viisi henkilöä.
 

Taloilla on yhteinen puilla lämmitettävä sauna ja pesula pihapiirissä. Linja-autopysäkille on pieni kävelymatka. Polkupyörällä ajaa Lahden keskustaan 20 minuutissa. Pienen kävelymatkan päässä on myös kirjasto ja useita kauppoja.
 

Launeella sijaitseva pienkerrostalossa on mahdollista kokeilla itsenäisempää elämää. Talossa on alakerrassa kaksi asuntoa, jotka voidaan yhdistää ryhmäkodiksi, tai niistä voi tehdä soluasuntoja tarpeen mukaan.
 

Asumisratkaisuja kehitetään Kaupunkikylässä jatkuvasti yksilöllisemmiksi asukkaan tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan. Henkilön kanssa keskustellen pyritään löytämään parhaiten hänelle sopiva elämisen muoto niin, että se tukee hänen yksilöllistä kehitystään, voimaantumistaan ja itsenäistä selviytymistään arjen askareista. Tässä prosessissa otetaan myös huomioon asukkaan tilanne suhteessa yhteisöön ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Ihminen tarvitsee myös osallisuuden kokemuksia, jottei hän syrjäydy yksinäisyyteen.

.


PIENRYHMÄTALOT

Punakide, Sinilatva ja Vihernoro
Kyläkatu 140
15700 Lahti

Mäntsäläntien tuettu asuminen
Mäntsäläntie 42
15610 Lahti


Työtoiminta

Kaupunkikylä pyrkii järjestämään monipuolista työtoimintaa erityistä tukea tarvitseville
henkilöille kunkin kykyjensä mukaan. Työllä on suuri merkitys ihmisen identiteetille ja se antaa
elämälle merkitystä. Työn tulos ei ole koskaan suunnattu itselle, vaan sen hedelmistä saa
nauttia toinen ihminen. Siksi työn merkitys on myös sosiaalinen. Kaupunkikylässä työtoiminta
muodostuu logistiikkapajasta, kylätalkkareista, pesulapalveluista, leipomotyöstä, lounaskahvilan palveluista ja ruoanvalmistus keittiöstä.


Kylätalkkarit

Kaupunkikylän talkkarit tekevät ja myyvät koivuklapeja Kaupunkikylän pellon laidalla Lahden Hennalassa. Talvipakkasella kirveet paukkaavat ja moottorisaha soi. Kesän jälkeen klapeja kuskataan ympäri Lahtea ja lähikuntia lämmittämään ihmisten saunoja ja koteja. Klapeja voi kysyä suoraan pajamestari Niklakselta puh. 044-7722 866.
 

Talkkareiden vastuulla ovat puutöiden ohella myös monet juoksevat Kaupunkikylän toimet, kuten puutarhojen, kiinteistöjen ja pihojen kunnossapito. Talkkarit hoitavat myös mehiläisiä ja niiden pesiä, sekä hoitavat Kaupunkikylän kuljetukset ja tarvikehankinnat. Talkkarien työt ovat Kaupunkikylän pajoista fyysisimpiä, ja pääosa työskentelystä tapahtuu ulkona raittiissa ilmassa.

Yhteystiedot ostajille
Niklas Roos 044 7722 866
talkkarit@kaupunkikyla.fi


Kahvila-leipomo-keittiö MeaManna

MeaManna toimii lounaskahvilana Lahden pääkirjastolla Kirkkokatu 31:ssä. Lahdessa. MeaMannassa työskentelee erityistä tukea tarvitsevia aikuisia yhdessä työvalmentajan kanssa. MeaMannan kahvila tarjoaa hyvän ilmapiirin lisäksi luomuraaka-aineista valmistettuja lämpimiä lounaita, keittoja ja salaatteja.
MeaMannan kahvila tarjoaa hyvän ilmapiirin lisäksi luomuraaka-aineista valmistettuja lämpimän lounas-buffeen, keittoja ja salaatteja.
MeaMannasta saa tietenkin myös erikoiskahveja, erilaisia teetä, täytettyjä sämpylöitä ja kaikkia leipomotuotteita. (mmkirjasto@kaupunkikyla.fi, 044-7722 853)

Kaikki tarjottava ruoka valmistetaan omassa pienessä keittiössä ja pääsääntöisesti luomu raaka-aineista Hollolankatu 1:ssä sijaitsevassa ruoanvalmistuskeittiössä ammattikokin ohjauksessa.
Keittiöstä voi kysyä myös tilauksia omiin tilaisuuksiin. Toteutamme tilaukset, jos vain suinkin pystymme (meamanna@kaupunkikyla.fi, 044-7722 855).
MeaMannan leipomo (Hollolankatu 1) leipoo sämpylöitä, leipää, kakkuja ja muita leivonnaisia kahvilan tarpeisiin.
Leipomossa tehdään myös mysliä ja muita elintarvikkeita. Olemme erikoistuneet etenkin raaka-kakkuihin.

MeaMannan pieni artesaanileipomo leipoo päivittäin leivät, pullat, kakut ja täysin vegaaniset raakaleivonnaiset asiakkaille ja MeaMannan lounaspöytään. Leipomosta voi tilata myös leivonnaiset omiin juhliin.
Leipomo tarjoaa myös työpaikan neljälle erityistä tukea tarvitsevalle henkilölle. Heillä on mahdollista oppia ja hoitaa mahdollisimman itsenäisesti pienen leipomon työprosesseja, kuten leivän valmistus, sämpylöiden valmistus, kakkujen leipomisprosessit ja tietysti avustavat työtoimet kuten tiskin hoito ja siivoustyö. Leipomon tuotteet ovat tilattavissa arkisin klo 9-13 välillä numerosta 044 7722 855 (myös sähköpostitse leipomo@kaupunkikyla.fi).

MeaMannan tarjonnassa otetaan huomioon paikallisuus ja luonnon kiertokulku. Lounaspöydän antimissa painotetaan vuoden ajan mukaisia vihanneksia ja ekologisuutta. Kestävän kehityksen huomioiminen tuo mielekkyyttä myös työn kehittämiseen. Kotimaisuus ja puhtaat raaka-aineet ovat tärkeä osa jokapäiväisen ruoan valmistusta. Lähes vegaaninen ruoka tukee myös osaltaan ilmastonmuutoksen torjuntaa.
MeaMannan työntekijöistä suurin osa on erityistä tukea tarvitsevia henkilöitä. Heidän kohdallaan työtehtävät pyritään järjestämään heidän kykyjään vastaaviksi. Heillä on myös mahdollisuus oppia kahvilan ja leipomon työprosesseja ja ymmärtää niiden linkittyminen kahvilan kokonaisuuteen. Näin henkilö oppii ymmärtämään oman työnsä merkityksen ja arvostamaan sitä.
Lahden kulttuuriyhdistys valitsi MeaMannan toiminnan vuoden 2010 kulttuuriteoksi. MeaManna sai Lahden ympäristölautakunnan palkinnon 2016. 2021 MeaMannan kahvila sai vammaisneuvoston vuoden palkinnon.

Leipomo-Keittiö MeaManna
Hollolankatu 1, Lahti
ma-pe klo 7:00-14:00
 

Kirjaston MeaManna
avoinna ma-to klo 9:00-18:00
pe klo 9:00-16:00


MeaManna Facebookissa


Mandala

Kaupunkikylän päivätoiminta toteutuu Lahden keskustassa Hollolankatu 1:ssä MeaMannan ruoanvalmistus keittiön ja leipomon naapurissa.


Päivätoiminta voi sisältää lyhyitä hetkiä työtoiminnan kaltaisia tehtäviä, luovaa taiteellista toimintaa, liikuntaa, retkeilyä, maan- ja puutarhanhoitoa. Osana päivätoimintaa asiakkaat voivat suorittaa työtoiminnan tehtäviä oman mielenkiinnon ja toimintakyvyn mukaan.


Elämäntaito-ohjauksessa keskitytään arjen taitojen ylläpitämiseen ja harjoitteluun. Keittiö-, siivous- käsityö-, askartelu- ja leivonta töiden lisäksi asioidaan kaupassa, kahvilassa Vuorovaikutustaitoja kehitetään sosiaalisten harjoitusten sekä ryhmä- ja yksilökeskustelujen kautta.
mandala@kaupunkikyla.fi, 044-740 5845
 

SYLVIA-KOTI YHDISTYS

YHTEYSTIEDOT

Tarkemmat yhteystiedot löydät Yhteystiedot-sivulta

Sylvia-koti

Kyläkatu 140
15700
Lahti

044 7722 804

Koulu

Kyläkatu 140
15700
Lahti

044 7722 803

Myllylähde

Aholantie 133
16800
Hollola

044 7722 841

Tapola

Raikkolantie 40
16350
Orimattila

044 7722 824

Kaupunkikylä

Kyläkatu 140
15700
Lahti

044 7722 848

Rautakannas-koti

Mäntsäläntie 34
15610
Lahti

044 772 2851